Ayush Cell Romania: Traditia Ayurvedică - Amnaya Tantraka

Traditia Ayurvedică - Amnaya Tantraka

Traditia Ayurvedică - Amnaya Tantraka

Termenul sanscrit Amnaya are sensul de tradiţie spirituală sacră. Semnificaţia acestui termen este valabilă pentru orice fel de cunoaştere superioară, esenţială, care are o origine dumnezeiască şi care este oferită fiinţelor umane prin intermediul revelaţiilor unor mari spirite şi a unor fiinţe excepţionale ce au fost inspirate în mod direct de Dumnezeu.

O astfel de tradiţie sacră (Amnaya) este cea care se perpetuează prin menţinerea nealterată a unor stări spirituale model de inspiraţie dumnezeiască şi prin reflectarea călăuzirii interioare dumnezeieşti, fără întrerupere şi în mod constant de-a lungul timpului.

Vizionează acum

Traditia spirituala Ayurvedică


Ce este Amnaya Tantraka

Fiecare dintre lucrările tradiţionale celebre de Ayurveda, Charaka-Samhita, Sushruta-Samhita, Ashtanga-Hridaya, Kashyapa-Samhita sau Sharangadhara-Samhita includ referinţe mai mult sau mai puţin detaliate, în care sunt descrise aspecte relevante, ce sunt specifice tradiţiei ayurvedice. Există în fiecare dintre aceste scrieri ayurvedice tradiţionale consemnarea unor evenimente reprezentative pentru tradiţia ayurvedică (Ayurveda-Amnaya), fie întâlniri ale înţelepţilor ayurvedici (rishi), fie afirmaţii celebre ale unor mari zei din tradiţia ayurvedică, aşa cum este Marele Zeu Indra.

Tradiţia ayurvedică prezintă două direcţii reprezentative. Prima direcţie o reprezintă tradiţia fiinţelor celeste, a fiinţelor zeieşti sau, altfel spus, tradiţia divină (Divya-pratna), în care se face referire la fiinţe superioare, supraumane excepţionale, aşa cum este Brahma, Marele Zeu al trinităţii hinduse Trimurti, care reprezintă aspectul lui Dumnezeu (Brahman) de Creator al Universului, Daksha, cei doi Ashvini, Marele Zeu Indra, Marele Zeu Dhanvantari, Zeiţa Sarasvati sau Marele Zeu Agni. Cea de-a doua direcţie este tradiţia înţelepţilor ayurvedici (Rishi-pratna), din care fac parte toţi marii înţelepţi ayurvedici care au contribuit, fiecare în felul său specific, la perpetuarea şi la punerea în valoare a acestei Ştiinţe milenare a Vieţii (Ayurveda), aşa cum sunt înţelepţii Atreya, Bharadvaja, Kashyapa, Sushruta, Nagarjuna, Marichi, Charaka, Agnivesha, Jatukarna, Harita, Kumara-Sira, Badisha, Jivaka, Bhela, Vagbhata, Ksharapani, Chayavana, Parashara sau Chakrapani.

Sfera de conştiinţă a fiecărui înţelept ayurvedic poate fi apelată prin meditaţie profundă, realizată într-o manieră evocatoare superioară, prin raportare la aspectele specifice. Realizarea unor astfel de meditaţii identificatoare cu sfera de conştiinţă a unui mare zeu sau a unui mare înţelept ayurvedic poate revela unele aspecte esenţiale care se constituie ca şi chei subtile ale unor forme superioare de afinitate rezonatorie cu sfera de conştiinţă superioară a acelei fiinţe.

Dinamizarea adecvată a unei stări superioare de atenţie selectivă, menţinută apoi o anumită perioadă de timp asupra aspectelor reprezentative ale sferei de conştiinţă a unei astfel de fiinţe excepţionale permite structurarea în conştiinţa practicantului unei astfel de forme de meditaţie a unor aspecte reper, care vor constitui apoi veritabile chei rezonatorii de intrare şi de menţinere în stare spirituală de comuniune telepatică cu sfera de conştiinţă a respectivei fiinţe superioare.

Acces prezentări video

Înțeleptul Ayurvedic Saunaka-Rishi

Înțeleptul Ayurvedic Saunaka-Rishi
Afirmațiile care au fost consemnate ca aparținându-i înțeleptului Saunaka ne permit să descoperim o perspectivă cu totul aparte asupra felului în care alcătuirea ființei umane și dinamica acesteia era privită și înțeleasă în trecut de către marii înțelepți ayurvedici (rishi)..

Înțeleptul Ayurvedic Sharaloma-Rishi

Înțeleptul Ayurvedic Sharaloma-Rishi
Numele Sharaloma este un termen compus ce pornește de la cuvantul "shara", ce este un termen derivat de la cuvântul shirsha (cap) și "loma" care înseamnă păr (părul de pe cap). Simbolismul acestui nume denotă un anumit obicei străvechi care presupunea ca marii asceți să-și lase părul foarte lung, indicând prin aceasta o capacitate mult amplificată de a capta în ființă, pe această cale, anumite energii subtile din macrocosmos..

Înțeleptul Ayurvedic Hiranyaksha-Rishi

Înțeleptul Ayurvedic Hiranyaksha-Rishi
Cuvântul "hiranyaksha" este folosit în ezoterismul străvechi pentru a desemna o căutare a spiritului uman care poartă conștiința dincolo de granițele tangibile ale existenței materiale întrupate și îndeamnă ființele umane să descopere lumina (aurul strălucitor, hiranya) și bogăția (artha) care sunt prezente, cel puțin într-o stare latentă, în inima spirituală a fiecărei ființe umane..

Înțeleptul Ayurvedic Jamadagni-Rishi

Înțeleptul Ayurvedic Jamadagni-Rishi
Jamadagni este numele unui mare înțelept antic din mitologia hindusă, considerat în mod unanim ca fiind un celebru practicant al modalităților spirituale tradiționale, un înțelept de o mare profunzime (rishi) și totodată o ființă umană înzestrată cu o exemplară stare de sfințenie..

Înțeleptul Ayurvedic Asita-Rishi

Asita-Rishi
Înțeleptul Asita este descris ca fiind un călugăr în vârstă. Mențiunile scrise, care consemnează opinii ale tradiției populare locale, arată că acesta era un expert în numeroase domenii ale cunoașterii acelor timpuri, un mare erudit și un celebru ascet. Având o disciplină spirituală și de viață considerată exemplară, Asita era văzut ca un model de practicant spiritual și un exemplar yoghin...

Înțeleptul Ayurvedic Jivaka-Rishi

Jivaka-Rishi
Înţeleptul Jivaka, este o figură emblematică în tradiţia ayurvedică. Numele său, derivat din limba sanscrită, semnifică „ceea ce trăiește” sau „o ființă vie”, sugerând o conexiune profundă cu forțele vitale ale naturii..

Perspectiva cognitronicii asupra gandirii neconvenționale

Perspectiva cognitronicii asupra gandirii neconvenționale
Știința cognitronicii sau știința ezoterică a existenței și manifestării fluxurilor cognitronice (Prabodha-Vijnana) a fost inițiată de către marele înțelept și yoghin Bharadvaja. Cognitronica oferă ființelor umane pregătite accesul la o cunoaștere superioară de natură supramentală..

Optimizarea performanțelor cognitive prin practici de pratyahara care pot potența funcțiile inhibitorii cerebrale

Optimizarea performantelor cognitive
Atunci când parcurgem într-un mod comparativ felul în care este descrisă practica pratyahara (retragerea simțurilor) în tratatele străvechi orientale și felul în care neuroștiința contemporană explică controlul asupra funcțiilor sistemului nervos, descoperim o coincidență remarcabilă. Aceasta subliniază capacitățile noastre inerente de autoreglare a conștiinței, evidențiind o punte între înțelepciunea tradițională și descoperirile științifice moderne..

Înscriere și participare


Modalitatea de accesare

Prezentarile sunt disponibile exclusiv prin înregistrări, oferind astfel participanților libertatea de a accesa conținutul la orice oră și fără restricții de timp, asigurând flexibilitatea necesară în gestionarea programului personal.

Cum pot viziona?

Pentru a accesa prezentarile, vă invităm să efectuați plata aferentă. Dupa finalizarea platii, accesul la vizionarea inregistrarilor se va face direct in pagina de site.

Costul participării

Vizionarea fiecarei inregistrari are un cost accesibil de doar 12 lei.

Durata accesului

Accesul la vizionarea înregistrării se realizează pentru o perioadă de 60 de zile de la data efectuarii platii.